Berging van de Helge Ingstad

SCALDIS, het Belgische dochterbedrijf van Herbosch-Kiere, Jan De Nul Group en Deme, heeft samen met BOA Offshore de berging van het Noorse fregat ‘KNM Helge Ingstad’ uitgevoerd. SCALDIS ontwikkelde speciaal voor dit project een revolutionaire hijsmethode door haar twee zware hijsschepen RAMBIZ en GULLIVER te combineren.

Het Noorse fregat kwam in aanvaring met de tanker ‘Sola TS’ op 8 november 2018 in de buurt van Bergen (Noorwegen) en zonk op de schuine helling van een fjord. SCALDIS heeft speciaal voor dit project een revolutionaire hijsmethode ontwikkeld door haar twee zware hijsschepen te combineren: ‘Rambiz’, met twee kranen en een totaal hijsvermogen van 3.300 ton, en het nieuwe hijsschip ‘Gulliver’, eveneens met twee kranen en een totaal hijsvermogen van 4.000 ton. Met deze unieke “Double Duo Lift”-methode beschikt SCALDIS over een gecombineerde totale hijscapaciteit van 7.300 ton.

Hierdoor kon het 133 meter lange en 5.500 ton zware fregat in één stuk gehesen worden. Doordat de vier kranen synchroon werken, is het namelijk mogelijk om het wrak in één ononderbroken operatie te hijsen en naar een horizontale positie te brengen.

 • Projectnaam

  Berging Helge Ingstad
 • Locatie

  Noorwegen
 • Bouwperiode

  2018 -2019
 • Bouwheer

  Noorse Marine