Nieuws

Meulestedebrug Lydia Peeters

Gentse Meulestedebrug opnieuw in gebruik in aanwezigheid van minister Lydia Peeters

Eind oktober 2020 werd de Meulestedebrug in Gent aangevaren. De brug had aanzienlijke schade opgelopen. Sindsdien heeft Herbosch-Kiere in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv, samen met staalconstructeur Aelterman en aannemer Vandezande alles op alles gezet om de herstelling zo vlot mogelijk te laten verlopen. En nu is het zo ver: de Gentse Meulestedebrug wordt vandaag opnieuw in gebruik genomen.

De Meulestedebrug is een beweegbare brug die gebouwd werd in de jaren ’50. Ze wordt dagelijks intensief gebruikt voor woon-werkverkeer en voor goederentransport via de weg. De brug ligt helemaal in het zuiden van het havengebied van North Sea Port en vormt dus ook een belangrijke verbinding van en naar het Gentse havengebied.

Intensieve herstelling

Zaterdagochtend 24 oktober 2020 voer een schip tegen de Meulestedebrug. Het schip zat enkele uren vast onder de rechterbrughelft van de brug. De brug werd uitgebreid geïnspecteerd en de schade werd in kaart gebracht. In het atelier van de Gentse staalconstructeur Aelterman werd hard gewerkt om de vervormde staalstructuur van de rechter brugklap terug recht te trekken. Ook de mechanische onderdelen, zoals de ronddraaiende assen, werden vernieuwd. Aan de brug zelf werd het beton hersteld. In de plaats van het verschoven ankerblok werd er in de brugkelder een nieuwe constructie voorzien om de brug te verankeren. Nu deze intensieve herstellingswerken afgerond zijn, is het zo ver: Gent kan weer gebruik maken van de Meulestedebrug en de cruciale verkeersader is weer toegankelijk voor alle verkeer.

“Ik ben tevreden dat, na deze moeilijke periode op vlak van mobiliteit en verkeershinder, we vandaag terug de brug kunnen opstellen voor iedereen. De Meulestedebrug is een belangrijke, economische verbinding voor de stad en alle Gentse ondernemingen van en naar North Sea Port. De Vlaamse overheid investeerde 2 miljoen euro om de verkeerdoorstroming zo snel mogelijk te herstellen en via, onder meer, een extra veer hebben we maximaal proberen in te zetten op minder hinder-maatregelen. Goed nieuws is ook dat na de zomer de werken starten aan de nieuwe Meulestedebrug. Daarvoor heb ik niet minder dan 30 miljoen euro vrijgemaakt,” zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Meulestedebrug was voor lange tijd afgesloten voor het wegverkeer. Voor fietsers en voetgangers werd een tijdelijke, vaste voetgangersbrug geïnstalleerd. Deze werd aangepast met hellende vlakken zodat fietsers vlot met de fiets aan de hand de oversteek konden maken.