Berging van Flinterstar

SCALDIS, het Belgische dochterbedrijf van Herbosch-Kiere, Jan De Nul Group en Deme, heeft de berging van de Flinterstar uitgevoerd. De Flinterstar was een vrachtschip van rederij Flinter.

Op 6 oktober 2015 kwam de Flinterstar in het Belgische deel van de Noordzee in aanvaring met een LNG-tanker. De aanvaring vond plaats op een afstand van 8 mijl uit de kust ter hoogte van Zeebrugge. De Flinterstar kwam uit de haven van Antwerpen met een lading staalplaten en kraanonderdelen en had als bestemming Bilbao. Het schip lag in een drukke vaarroute voor de kust van Zeebrugge.

Hoewel het wrak rechtop lag op de zeebodem, was het verdeeld in twee secties. Kort samengevat was de bergingsmethode gebaseerd op het hijsen van de twee delen en het plaatsen van elke sectie op een ponton. Tegelijk met het verwijderen van de lading, werden de hijspunten/hijskettingen/hijsbanden, onder het wrak geïnstalleerd. Elk wrakdeel werd door SCALDIS krachtige kraanschip RAMBIZ ( hijscapaciteit van 3.300 ton) opgetild en geplaatst op een transport ponton om vervolgens vervoerd te worden naar een locatie voor verwerking.

  • Projectnaam

    Berging Flinterstar
  • Locatie

    Zeebrugge
  • Bouwperiode

    2015 - 2016