Fiets- en voetgangersbrug Deinze

Herbosch-Kiere bouwde een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in het centrum van Deinze. De nieuwe brug is een klapbrug van 38 m lang en 4 m breed. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 m kunnen er gewoon onderdoor, voor hogere schepen klapt de brug open. Een hellingspercentage van 4,5 % zorgt dat fietsers en voetgangers vrij van inspanning aan de overzijde geraken.
In plaats van met één brugdeel over de Leie te gaan, bouwden we twee pijlers in het water gefundeerd op stalen buispalen. Twee betonnen landhoofden maken de verbinding tussen de pijlers en de oever. Tussen de pijlers plaatsten we een beweegbaar stalen brugdeel met een gewicht van in totaal 30 ton. Eén van de pijlers doet dienst als kelder, waar twee vijzels zitten die samen de brug omhoog duwen. De brug heeft geen bovenstructuur die een visuele impact heeft. Alles zit in het beton weggewerkt.

Daarnaast bouwde Herbosch-Hiere een geleidewerk die de boten naar de brugopening leidt en een wachtsteiger waaraan boten zich kunnen vastmaken tot de brug opengaat.

Ontdek hier beelden van de werken aan de brug.

 • Projectnaam

  Brug Deinze
 • Locatie

  Deinze
 • Bouwperiode

  2019 - 2020
 • Bouwheer

  De Vlaamse Waterweg nv
 • Bedrag

  +/- 2.5 M €