Onderzeese elektriciteitskabels in Dakar

Dit project markeert het grootste buitenlandse initiatief dat Herbosch-Kiere tot op heden heeft ondernomen. In samenwerking met onze joint venture-partner, Enshore Subsea, bundelen we onze krachten onder het Dakar Marine Link initiatief. De verwachte duur van de werkzaamheden strekt zich uit tot april 2025.

Project

Het project omvat de installatie van twee onderzeese elektriciteitskabels met een spanning van 225 kV en een lengte van circa 16 km, evenals zes elektriciteitskabels met een lengte van 1,9 km op het land. De onderzeese kabels lopen tussen de westelijke (Rive Bel Air) en oostelijke (Cape Des Biches) zijde van de baai van Dakar. De belangrijkste verantwoordelijkheid van Herbosch-Kiere is het graven van sleuven waarin de kabels zullen worden geplaatst. Na installatie zal Herbosch-Kiere ook de offshore sleuven terugvullen, hetzij door het terugplaatsen van bodemmateriaal (back-fillen), hetzij door het installeren van betonmatrassen ter bescherming.

Achtergrond van het Project

De aanleiding voor dit project ligt in de vraag naar een verbeterd hoogspanningsnetwerk in Dakar en omliggende gebieden. De Senegalese en Amerikaanse overheden bundelen hun krachten in het Millenium Challenge Account (MCA) om diverse projecten te realiseren. Met een financiering van $550 miljoen door de Millenium Challenge Corporation (MCC) uit de Verenigde Staten, is het doel van dit initiatief de wereldwijde strijd tegen armoede te ondersteunen. Ons project, met MCA als opdrachtgever, past perfect binnen deze doelstelling.

Materieel

Voor de uitvoering van dit project zullen drie van onze grootste vaartuigen worden ingezet: het zelfvarende multipurpose schip Atlantis, het grootste ponton van Herbosch-Kiere, genaamd Gaverland en het nieuwste kabellegschip CMOS Installer. Atlantis zal worden ingezet voor de graafwerkzaamheden offshore, met een focus op gebieden met hardere grondlagen. Vervolgens zal het schip ondersteuning bieden aan Enshore Subsea bij het maken van de sleuven (trenchen) en het terugvullen van de sleuven.

Gaverland daarentegen zal dichter bij de kust blijven en zal worden ingezet voor het graven van sleuven voor de landingspunten van de kabel nabij het strand. Daarnaast zal het ponton zorgen voor de installatie van HDPE-buizen in deze sleuven en voor het terugvullen van de sleuven na installatie van de kabels.

Tot slot zal vanop CMOS Installer de kabel in de zee worden uitgerold.

Bekijk hier de eerste beelden van de werken.

 • Projectnaam

  Onderzeese elektriciteitskabels in Dakar
 • Locatie

  Dakar, Senegal
 • Bouwheer

  MCA-Sénégal II
 • Bouwperiode

  Oktober 2023 - ....
 • Bedrag

  $205 miljoen
 • Enshore Subsea