Steiger AGT

In het Zuidelijk Insteekdok van de Waaslandhaven bouwde Herbosch-Kiere een nieuwe zeesteiger voor de firma Oiltanking Antwerp Gas Terminal. De vingerpier van 460 meter lang met vier aanlegplaatsen voor zeeschepen en binnenvaartschepen doet dienst als gasterminal.

De steiger bestaat uit een betonnen toegangsbrug gefundeerd op stalen buispalen van diameter 800 mm. Het betonnen brugdek vervaardigden we prefab in ons depot. Het gaat om betondelen van 15 meter lang die zo’n 90 ton wegen per stuk. In totaal gaat het om negentien prefab betonelementen die achter elkaar worden geplaatst en samen één lange brug vormen van zo’n 300 meter lengte. Op de oever hebben we daarvoor eerst een landhoofd geplaatst.

De steiger telt twee betonnen  platformen, A en B, met aanlegplaatsen voor zeeschepen en binnenvaartschepen langs de oost- en westzijde. Platform A is voorzien van stalen gangways, stalen toegangsbruggen naar de schepen. Aan de oostzijde van platform B voorziet Herbosch-Kiere een bodembescherming van asfaltmatten, dit om erosie van de bodem door de schroeven van de schepen te voorkomen.

Herbosch-Kiere staat ook in voor de levering en plaatsing van de nieuwe dukdalven, meerpalen en remwerken zodat de schepen veilig kunnen aanmeren. Op het einde van het laatste platform start de stalen vakwerkbrug, een constructie bestaande uit stalen buizen,  die de verbinding maakt met de laatste meerpaal.  Bovenop de betonnen toegangsbrug kwam een piperack, waarop de buizen liggen waar gas wordt door gepompt.

 • Projectnaam

  Steiger AGT
 • Locatie

  Kallo
 • Bouwperiode

  2017 - 2019
 • Bouwheer

  Oiltanking Antwerp Gas Terminal
 • Bedrag

  +/- 13.5 M €