Steiger Rubis

In 2009 bouwde Herbosch-Kiere in de Antwerpse haven een 350 meter lange steiger aan de ITC Rubis Terminal. Na de beslissing om de opslagcapaciteit te verhogen, kwam daar enkele jaren later nog eens 350 meter bij. De steiger aan de ITC Rubis Terminal zorgt ervoor dat gas- en olietankers er hun lading kunnen opslaan.

Allereerst heide Herbosch-Kiere circa 160 funderingspalen met een diameter van 800 en 900 mm en met een maximale lengte van 45 meter tot ongeveer 2,5 meter boven de waterlijn. Daarnaast heiden we ook meer- en dukdalfpalen en palen voor remmingswerken, eveneens met een maximale lengte van 45 meter en een gewicht tot 90 ton.

Op de funderingspalen plaatste Herbosch-Kiere een reeks prefabbetonnen bruggen. Hierop zijn een piperack en een hose tower gemonteerd. Dit laatste gebeurde in twee fases – een onderdeel van 130 ton en een bovendeel van 60 ton. De hose tower is 22 meter lang, 10 meter breed en 19 meter hoog. Voorts lasten we geprefabriceerde koppen op de meer- en dukdalfpalen en installeerden we tussen het platform en de meer- en dukdalfpalen nog enkele verbindingsbruggen.

Bekijk hier de beelden van de installatie van de hose-tower.

 • Projectnaam

  Steiger Rubis
 • Locatie

  Haven van Antwerpen
 • Bouwheer

  ITC RUBIS
 • Bouwperiode

  2015 - 2016
 • Bedrag

  +/- 8 M €