Nieuws

Twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen over de Dijle

Afgelopen week werden twee gloednieuwe fiets- en voetgangersbruggen boven de Dijle op hun plaats gehesen. De zogenoemde ‘Regenboogbrug’ zorgt voortaan voor een vlotte verbinding tussen de gemeentes Bonheiden en Boortmeerbeek. De tweede brug, die de naam ‘Wittegoudbrug’ kreeg, verbindt vanaf nu de gemeentes Keerbergen en Haacht. Voetgangers en fietsers moeten wel nog even wachten om de bruggen in gebruik te nemen. De officiële opening staat gepland in november.

De twee nieuwe bruggen over de Dijle maken voortaan de gemeentes Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen onderling beter bereikbaar. Beide bruggen zijn 36 meter lang, hebben een breedte van 4,65 meter en wegen 37 ton.

Op dinsdag 29 augustus was als eerste de Regenboogbrug aan de beurt. Met behulp van een speciale kraan werd de brug in één stuk op zijn plaats gehesen. Een secuur werkje dat onder begeleiding van de juiste vakmannen tot een goed einde is gekomen. De brug wordt gekenmerkt door zijn vele kleuren en vormt daarmee ook een ruggensteun voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Naast de bestaande regenboogzebrapaden in de buurt, willen de betrokken gemeentes nu ook met deze brug aandacht vragen voor diversiteit.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit & Openbare werken: “Met de plaatsing van deze brug geven we opnieuw een duurzame boost aan het fietsverkeer in de regio! Vlaanderen blijft zo inzetten op de zogenaamde ‘modal split’, een verdeling van de gebruikte vervoermiddelen, met een ambitie van minstens 40% duurzame verplaatsingen in Vlaanderen.”

Op donderdag 31 augustus werd de Wittegoudbrug op zijn plaats gehesen. Ook de kleuren van deze brug zijn niet geheel toevallig gekozen. De witte en gouden kleur verwijzen op hun beurt naar de asperge- en witloofteelt waar de streek om bekendstaat.

Koen Anciaux, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv: “De plaatsing van de brug is zonder problemen verlopen. De functionele én recreatieve surplus spreekt voor zich. De nieuwe bruggen zullen niet alleen de scholen in de omgeving beter bereikbaar maken, maar ook de natuurgebieden in het beschermd natuurpark Rivierenland.”

De mobiliteits- en recreatiemogelijkheden in de streek worden letterlijk doorgesneden door de Dijle. Voor fietsers en wandelaars bevinden de reeds bestaande bruggen naar de overkant zich immers vaak op een stevige afstand. Met de aanleg van de nieuwe bruggen over de Dijle, komen er in de omgeving ook extra fietsverbindingen bij. Dat betekent straks niet alleen een welkomstgeschenk voor schoolgaande kinderen, het brengt de fiets ook in beeld als een aantrekkelijk alternatief voor boodschappen doen of werkverplaatsingen.