Nieuws

Brielpoortbrug Deinze

Brielpoortbrug Deinze open voor fietsers en voetgangers

De gloednieuwe Brielpoortbrug treedt op 26 maart in werking. De achtendertig meter lange klapbrug over de Toeristische Leie verbindt voortaan het winkelhart van Deinze met de gratis Brielpoortparking. Ze is ook een belangrijke schakel in het netwerk voor voetgangers en fietsers in de stadskern. Je kunt in het stadscentrum van de ene aangename plek naar de andere wandelen en fietsen. 

De voorbereidende werken startten in het najaar van 2019. De brug zelf werd op maandag 21 september 2020 opgeleverd. Aannemer Herbosch-Kiere en Electro Goeminne zorgden voor de verdere installatie. De omgeving van de brug werd heraangelegd.

Het beperkte hellingspercentage van 4,5% zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers vlot aan de overzijde van de Toeristische Leie geraken. De Brielpoortbrug is achtendertig meter lang en vier meter breed. De stad koos voor een mechanische klapbrug in plaats van voor een vaste, hoge brug. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 meter kunnen gewoon onder de brug door varen, voor hogere schepen klapt de brug open.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: “De nieuwe Brielpoortbrug creëert een aangename ervaring voor zowel de fietsers als de voetgangers en respecteert de noodzakelijke doorvaart van de schepen. Daarnaast zal de brug ook een stimulans zijn om het traject met de fiets of te voet af te leggen.”