Nieuws

Fietsbrug Sluis 10 Schoten

Nieuwe composiet fietsbrug in Schoten

Afgelopen zondag hebben we in Schoten de nieuwe, uit composiet samengestelde, fietsbrug geïnstalleerd. De nieuwe brug vond haar plaats naast Sluis 10 en biedt een speciaal pad voor fietsers om veilig en comfortabel het kanaal over te steken, volledig gescheiden van het autoverkeer.

Voorheen bestond er een kleine wegbrug over het Dessel-Turnhout-Schoten kanaal die diende als verbinding tussen de Sluizenstraat en de Wijnegembaan. Deze verbinding had beperkingen, aangezien de smalle weg geen tweerichtingsverkeer toeliet, waardoor het een uitdaging was voor fietsers en auto’s om de ruimte te delen. Om ervoor te zorgen dat fietsers en voetgangers veilig konden oversteken, was een aparte fietsbrug dus noodzakelijk.

Wat dit project bijzonder maakt, is het gebruik van composiet materialen, waardoor de behoefte aan traditioneel beton of staal wordt ge├źlimineerd. De brug weegt ongeveer 35 ton, heeft een overspanning van 32 meter en een ruime breedte van 5 meter, wat zorgt voor een soepele en plezierige fietservaring voor alle gebruikers.

De laatste fase van het project omvat nu nog de integratie van de brug met bestaande jaagpaden en het planten van nieuwe bomen om de natuurlijke schoonheid van het gebied te verbeteren. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste fietsers naar verwachting midden november 2023 kunnen genieten van een oversteek via deze innovatieve brug.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van De Vlaamse Waterweg. Het plaatsen van de brug gebeurde in samenwerking met Sarens nv.