Nieuws

Ontmantelen en verwijderen van de Royal Sovereign Lighthouse: deel 1

Op zondag 1 oktober slaagde ons team en onze partners erin om met succes het eerste deel van de verwijdering van de Royal Sovereign Lighthouse te voltooien: het wegnemen van de accommodatie-unit. Een taak die niet onderschat mag worden.

De Royal Sovereign Lighthouse is een lichtplatform met een vuurtoren dat zich ongeveer 9 km ten zuidoosten van de Engelse kustplaats Eastbourne bevindt. Het platform is gelegen op een zandbank waarvan het zijn naam heeft en voorheen diende om de scheepvaart te waarschuwen voor dit gevaarlijke ondiepe gebied.

In juni 2019 kondigde Trinity House aan dat de vuurtoren buiten gebruik zou worden gesteld vanwege de verslechterende structurele toestand van het platform. In maart 2022 werd de vuurtoren permanent buiten dienst gesteld.

Herbosch-Kiere zal de komende twee jaar samenwerken met Trinity House aan het project. Het project is gepland om in verschillende fasen gedurende de komende twee jaar te worden uitgevoerd. Afgelopen zondag, 1 oktober, werd met behulp van het hefschip Gulliver van Scaldis (een hefschip met een capaciteit van 4000 ton en accommodatie voor 78 personen) het eerste deel van de vuurtoren ontmanteld: de accommodatie-unit. De lantaarntoren werd ook volledig van het platform verwijderd en aan land gebracht. Ondertussen onderzoekt Trinity House opties om de toren te behouden in het belang van de lokale gemeenschap.

De projectteams van Herbosch-Kiere Marine Contractors Ltd opereren vanaf binnenvaartschepen op zee en vanuit de terminals van Shoreham Port. Wanneer delen van de vuurtoren worden ontmanteld, worden ze op binnenvaartschepen geplaatst en naar de haven gesleept voor demontage en recycling.