Herstelling Berendrechtsluis

Eind 2019 geraakte de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven beschadigd nadat een schip bij het buitenvaren tegen de sluiswand botste. Dat zorgde voor ernstige scheuren in de sluiswand, met als gevolg dat het water in de sluiskelder stroomde. Havenbedrijf Antwerpen deed een beroep op de expertise van Herbosch-Kiere om de sluis in ere te herstellen. Het was belangrijk om droog te kunnen werken. Aan de kant van het water plaatste Herbosch-Kiere een droogzetkuip met een lengte van 20 m en een hoogte van 5 m. Die kuip werd tegen de kaaimuur gemonteerd zodat er ook aan de waterkant een droge werkzone was.

Om de beschadigde sluiswand te kunnen verwijderen, werd de wand in stukken gezaagd door Stenabo. De wand werd in verschillende stukken gezaagd en de onderdelen, waarvan de zwaarste tot 34 ton wogen, werden met een 280 ton-kraan opgetild, op een ponton gelegd en via het water afgevoerd.

De volgende stap was het bouwen van een nieuwe sluiswand. De muur heeft een lengte van 13 m, een dikte variërend van 1,2 m tot 1,9 m  en een hoogte van ruim 7 m. Naast het vervangen en afwerken van de sluiswand, heeft Herbosch-Kiere de wand ook opnieuw van wrijfbalken voorzien.

 • Projectnaam

  Herstellen Berendrechtsluis
 • Locatie

  Haven van Antwerpen
 • Bouwperiode

  2020
 • Bedrag

  +/- 2 M €
 • Bouwheer

  Havenbedrijf Antwerpen